Vaardigheden

Biologie is een vak waarin niet alleen kennis belangrijk is maar ook onderzoeksvaardigheden. Van microscopie tot onderzoek aan het lichaam: het is allemaal onderdeel van de biologie!

 

Weefselleer bloedcellen

De verschillende witte bloedcellen in een preparaat herkennen is niet erg makkelijk. Witte bloedcellen zijn namelijk erg klein. Details zijn het best te bestuderen bij een vergroting van 1000 maal. Bij het herkennen van de witte bloedcellen moet je letten op de volgende kenmerken:

1. Hebben de witte bloedcellen wel of geen korrels in het cytoplasma?

2. Wat is de vorm van de celkern? De kern kan rond zijn, hoefijzervormig, of gelobd.

Hieronder zie je nog een aantal duidelijke platen die kunnen helpen bij het determineren van de witte bloedcellen. Cellen en weefsels herkennen, is echter niet heel erg makkelijk. Je moet het preparaat goed bestuderen voordat je de kenmerken van de cellen herkent. Onder de microscoop zien de cellen er anders uit dan in de voorbeelden hieronder.

diagram-of-blood-cells2

Alle witte bloedcellen ontstaan uit een stamcel in het rode beenmerg. Vanuit het beenmerg migreren de bloedcellen richting hun eindbestemming waar ze hun functies gaan uitvoeren. Tijdens deze migratie moeten vele bloedcellen nog rijpen.

bloedcellen in de weefsels 30 

Atlas of Histology

Meer informatie over de bloedcellen en een natuurgetrouwere weergave van de bloedcellen kan je hieronder vinden. Je ziet illustaties uit Atlas of Histology. Onder de afbeeldingen kan je in het Engels nog extra informatie vinden over de verschillende bloedcellen.

Figuur51fotoUitleg over figuur 5.1 kunt u hier lezen.

Figuur52en53foto

Uitleg over figuur 5.2 en 5.3 kunt u hier lezen.

figuur54tot57foto

Uitleg over figuur 5.4 tot en met 5.7 kunt u hier lezen.

Als je het onderstaande filmpje bekijkt, dan krijg je een idee hoe de bloedcellen er onder de microscoop uitzien. Ook geeft het filmpje informatie over de functies van de diverse bloedcellen in het lichaam.