Vaardigheden

Biologie is een vak waarin niet alleen kennis belangrijk is maar ook onderzoeksvaardigheden. Van microscopie tot onderzoek aan het lichaam: het is allemaal onderdeel van de biologie!

 

Preparaat huidmondjes

In deze les leer je hoe je van de bladeren van de tulp een mooi preparaat kan maken met daarin goed zichtbaar de huidmondjes. Wat de functie en de bouw is van de huidmondjes kan je elders op biologielessen lezen. Via de huidmondjes neemt de plant koolstofdioxide op en verdampt de plant water. Door de osmotische waarde van de sluitcellen te varieren reguleert de plant het open en dicht gaan van de huidmondjes.

Bestudeer aandachtig onderstaande drie illustraties. Maak daarna een tekening. Wil je het preparaat met een vergroting van 1000x bekijken dan heb je daar wel speciale vaardigheden voor nodig. Bekijk daarvoor eerst de instructievideo "vergroten met olie" op biologielessen.nl.

Je maakt twee schematische tekeningen van bladeren en huidmondjes van twee verschillende planten. Maak de tekeningen bij een vergroting van 1000x.

Benoem in je tekeningen:

  1. Cellen van de epidermis
  2. Sluitcellen
  3. Huidmondje
  4. Celkern van de sluitcellen
  5. Celwand
  6. Bladgroenkorrels
  7. Cytoplasma

plantenbladlijn 

huidmondjes3lijn