Vaardigheden

Biologie is een vak waarin niet alleen kennis belangrijk is maar ook onderzoeksvaardigheden. Van microscopie tot onderzoek aan het lichaam: het is allemaal onderdeel van de biologie!

 

De watervlo

Jullie hebben nu al drie keer geoefend met de microscoop en maken van een tekening van een microscopisch preparaat. Vandaag gaan jullie de watervlo of het pekelkreeftje bekijken. De watervlo en het pekelkreeftje zijn beide kreeftachtig diertjes die leeft in sloten en plassen. Het diertje leeft van eencellige plantjes en de watervlo en het pekelkreeftje zijn weer voedsel voor vele vissen. In vergelijking met de letter d en de technische tekening van het haar is de watervlo of het pekelkreeftje een erg ingewikkeld object. Je moet dus vele details in je tekening weglaten.

Werkwijze:

  1. Pippetteer een druppel water met watervlooien of pekelkreeftjes in een hol objectglaasje. Dek af met een dekglaasje.
  2. Voeg eventueel wat stijfsel toe. Roer het stijfsel voorzichtig door het water-vlo-mengel of water-pekelkreeft-mengsel.
  3. Zorg voor een goede vergroting en een goede belichting.
  4. Maak een schematische tekening van de watervlo of pekelkreeft. Benoem de tien onderdelen van de watervlo, of de 6 onderdelen van het pekelkreeftje (volgens de onderstaande illustraties).
  5. Maak bij een grotere vergroting een schematische tekening van een deel van de kop van de watervlo of pekelkreeft. Benoem: ogen en antenne.
  6. De onderstaande illustratie natekenen is strikt verboden
  7. Bedenk dat je voor een goede biologische tekening je vooral veel en langdurig het object moet observeren.
  8. Lever de tekening in bij je vakdocent.

 

watervlocompilatie

Pekelkreeftjes